Behavioral Economics holds potential to deliver better results for patients, insurers, and employers

George Loewenstein en zijn collega’s van UPenn gebruiken op grote schaal gedragseconomie om mensen gezonder te krijgen tegen lagere kosten. Dit is relevant voor artsen, patienten, verzekeraars en werkgevers.

Using active choice to increase influenza vaccination

Veel mensen die een griepprik zouden moeten krijgen, worden niet bereikt. Een simpele decision-prompt bij artsen zorgt voor een toename bij 5000 mensen.

Nudging clinicians: A systematic scoping review

of the literature

22 studies over het effect van nudges bij zorgverleners. Er worden acht interventietypes onderscheiden: van defaults naar sociale vergelijking.

Eigen risico vs. no-claim

Een Nederlands onderzoek naar eigen risico versus de no-claim korting. Wat werkt er beter? Het eigen risico zorgt voor een significant grotere verlaging in zorgkosten dan een no-claimkorting van dezelfde hoogte. In lijn met prospect theory.

Slimme loterijen stimuleren sporten in Nederland

Veel mensen willen graag regelmatig sporten, maar vinden het lastig dit vol te houden. Nederlands onderzoek laat zien dat slim ontworpen loterijen tegen lage kosten sportschoolbezoek tot een jaar lang kan stimuleren.

Nudging healthcare professionals towards evidence based

medicine

Door systematische afwijkingen van rationaliteit, maken ook artsen suboptimale keuzes. Deze review door Nederlandse wetenschappers beschouwt de effectiviteit van nudges om artsen te helpen.

Generic medication prescription rates after redesign of default options

Artsen schrijven geregeld merkmedicatie voor, terwijl een merkloos alternatief ook effectief kan zijn, maar dan tegen lagere kosten. Deze onderzoekers pasten de standaard-optie aan in het bestelsysteem en vonden grote effecten door deze kleine aanpassing.